2 Kasım 2016 Çarşamba

Asp.Net Mvc'ye Giriş

Yorum Bırak
Asp.Net Mvc'ye Giriş

Mvc tasarım deseni yazılım  dünyasında uzun bir süredir var. Mvc uygulamamızı 3 ana kısıma ayırmakta. Bunlar Model, View ve Controller. Baş harfleri zaten Mvc kısaltmasını oluşturmaktadır. Bu kısımları inceleyecek olursak:

Model: Model kısmı verimizin sunulduğu kısım diyebiliriz. İstersek bu kısımda veritabanımıza bağlantı kısmında bir ORM mekanizması olan entity framework gibi yapıları da kullanabiliriz.

View: Bu kısım da kullanıcının arayüzde gördüğü client kısmıdır. Dropdownlar, inputlar, button gibi UI kısmındaki kontrollerimiz burda bulunur.

Controller: Controller kısmı da requestlerimizi alan kısımdır. Kulannıcı View kısmı ile muhatap olur, burdan yaptığı işlemler ile Controller kısmına istek yollar ve Controller da isteğe göre sonuçlar döndürür. Aslında View kısmının sonucunu döndüren de Controller'dır.

Mvc mimarisini bir şekil üzerinde görecek olursak:

Kullanıcının ilk andan itibaren siteye girdiğindeki işlemleri göz önünde bulunduracak olursak, kullanıcı browser'a bir url yazıyor ve burdan server ilgili Controller'a yönleniyor ve eğer Controller veri ile alakalı bir işlem varsa Model ile iletişime geçip işlemlerini yaptıktan sonra kullanıcının browser'a yazdığı url'ye ait View bu controller tarafından döndürülüyor ve kullanıcı somut olarak ekranı karşısında görüyor. Umarım Mvc'nin çalışma prensibi hakkında faydalı bilgiler verebilmişimdir.

Asp.Net Mvc ile örnek proje oluşturma yazısına buradan  ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder