21 Şubat 2017 Salı

Asp.Net Core ile Merhaba Dünya Uygulaması

Yorum Bırak

Asp.Net Core ile Merhaba Dünya Uygulaması

Bu yazıda, Visual Studio 2017 kullanarak basit bir .NET Core konsol uygulaması oluşturma işlemine bakacağız. Visual Studio 2017, .NET Core uygulamaları oluşturmak için tam özellikli bir geliştirme ortamı sağlar. Uygulama .NET Core'un hedeflediği herhangi bir platformda ve .NET Core'un yüklü olduğu herhangi bir sistemde çalışabilir.

Uygulamayı geliştirmek için makinenizdeVisual Studio 2017 yüklü olmalıdır. Henüz kurmadıysanız, Visual Studio Professional veya Visual Studio Enterprise deneme sürümünü indirebilir veya ücretsiz Visual Studio Community Edition'ı Visual Studio Yüklemelerinden indirebilirsiniz. Yüklemeye başlarken, Visual Studio, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, isteğe bağlı bileşenleri seçmenize izin verecek şekilde yüklenebilir. .NET Çekirdeği ve Docker (Önizleme) özelliğini seçiyoruz.

Basit bir "Merhaba Dünya" konsolu uygulaması oluşturarak başlayalım. Aşağıdaki adımları izleyelim:


  1. Visual Studio'yu başlatalım ve File menüsünden New, Project seçelim. Yeni Proje iletişim kutusunda, soldaki bölmede Visual C # düğümünü genişletip, ardından .NET Core düğümünü seçelim.
  2.   Sağdaki bölmede, Kosol Uygulamasını (.NET Core) seçelim. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, projenin adı olan HelloWorld'ü girip, solution için dizin oluştur seçeneğini işaretleyelin.



Asp.Net Core ile Merhaba Dünya Uygulaması


3. Aşağıdaki resimde görüldüğü Main metodu içerisinde ekrana "Hello World" bastıran default bir kod örneği açıldı. Uygulamayı çalıştırdığımızda Main metodu çalışacak ve ekrana aşağıdaki resimdeki gibi yazıyı basacaktır.

Mevcut uygulamamızı konsol penceresini kapatmadan önce duraklatalım. Aşağıdaki kodu WriteLine (String) metodu  çağırdıktan hemen sonra ekleyelim böylece konsol açıldıktan sonra kapanması için klaveyeden giriş yapmamızı isteyecektir.



Şimdi de uygulamamızı, kullanıcının adını soracak şekilde geliştirip, konsol penceresine tarih ve saat ile birlikte görüntüleyelim. Programı değiştirmek ve test etmek için aşağıdakileri yapalım:

Aşağıdaki C # kodunu Main metodumuz içerisine yazalım:

Console.WriteLine("\nAdınız nedir? ");
var isim = Console.ReadLine();
var tarih = DateTime.Now;
Console.WriteLine("\nMerhaba, {0}, tarih: {1:d} at {1:t}", isim, tarih);
Console.Write("\nÇıkış yapmak için bir tuşa basınız...");
Console.ReadKey(true);

Kodu çalıştıralım ve ekrana "Adınız nedir?" diye sorduğunu göreceğiz. Örneğin "odan" girelim ve enter'a basalım. Bize "Merhaba odan" ve içinde bulunduğunuz tarihin bastıracaktır. Böylece .Net Core ile basit bir uygulama hazırlamış olduk. Siz de kodları değiştirip kendi uygulamanızı daha geliştirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder