7 Ekim 2012 Pazar

Windows 8 ve Windows 8 Store Uygulamalarına Giriş

2 yorum
     Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımda sizlere Windows 8 uygulamaları hakkında bilgi vereceğim. Windows 8 uygulamalarının diğer uygulamalardan farkları, nasıl uygulama geliştirebiliriz, uygulamaları bilgisayarımıza nasıl kurabiliriz vs. gibi konulara değineceğim. İlerleyen yazılarımda  uygulama geliştirme aşamaları, uygulama geliştirmek için gereken araçların kurulumu, uygulama yayınlama vs. gibi  konulara zamanı geldiğinde değineceğim.

     İlk olarak Windows 8 işletim sisteminin bize getirdiği yeniliklerden bahsetmek istiyorum. Windows 7 ile gerçekten başarılı bir çıkış yakalayan Microsoft, ilk olarak Windows 8 işletim sisteminde bir ilke imza atarak yıllardır süregelen, alışmış olduğumuz başlat menüsünü kaldırmış durumda. Bunun yerine metro arayüzü diye tabir ettiğimiz, yeni bir sisteme geçti. Metro arayüzünde kullandığınız uygulamalar, Windows store'dan indirdiğiniz uygulamalar gibi bir çok özelliğe erişim mümkün. İstediğiniz takdirde metro arayüzündeyken fare ile sağ tıklayıp altta açılan menüden tüm uygulamaları da görebilirsiniz ve bu uygulamalardan en çok kullandıklarınıza sağ tıklayıp metro arayüzüne sabitleyerek daha çabuk bir erişim sağlayabilirsiniz.Aşağıdaki resimden metro arayüzünü görebilirsiniz:




     Windows 8 işletim sisteminin diğer önemli bir farkı da bilgisayarın açılış hızının gözle görülür bir biçimde hızlanması. Windows 7 de açılış süresi ortalama olarak 35,2 saniye iken, bu süre Windows 8 işletim sisteminde 21,5 saniyeye kadar düşmüş. Bilgisayarın kapanış hızı da oldukça farkediyor. Windows 7 işletim sisteminde kapanma süresi ortalama 20,3 saniye iken bu süre Windows 8 de 11,9 saniyeye kadar düşmüş durumda. Tüm bunların yanında görsellik olarak da Windows 8 işletim sisteminde değişiklikler mevcut. Pencerelerin tasarım çizgileri değişmiş, scroll bar tasarımı değişmiş. Masaüstünde iken ekranının sağ üst köşesine gelindiğinde, sağ taraftan bir menü çıkıyor ve menüde arama, paylaşma, metro arayüzüne geçiş, aygıtlar ve ayarlara ulaşabileceğimiz seçenekler mevcut.


   
     Windows 8 işletim sisteminin önemli birkaç farkından bahsettikten sonra, biraz da Windows 8 uygulamalarından bahsedelim. Kullanmak istediğimiz uygulamaları metro arayüzündeki store seçeneğinden indirebiliriz. Store seçeneğine tıkladığımızda karşımıza kategoriler halinde uygulamalar çıkıyor. Bu kategoriler; oyunlar,sosyal uygulamalar,eğlence,fotoğraf, müzik ve video, spor, kitap ve referanslar, sağlık ve fitness, yemekler, yaşam stili, alışveriş, seyahat, finans, üretim, araçlar, güvenlik, iş, eğitim ve hükümet. Bu kategorilerden istediğiniz uygulamaları indirebilirsiniz. Bunlardan bazıları ücretsiz bazıları ücretli olarak sunuluyor.


     

     Bir kullanıcı olarak uygulamaları nasıl indirebileceğinizden bahsettikten sonra şimdi de bir uygulama geliştiricisi olarak neler yapmamız gerektiği konusuna değinelim. Bir Windows 8 store uygulaması geliştirmek için Visual Studio 2012 programını bilgisayarımıza kurmamız gerkiyor. Kurulum aşamasında ihtiyacımız olan diğer uygulamaları da bilgisayarımıza yükleyebiliriz. Bu uygulamaları c sharp programlama dili ile yazabileceğimiz gibi , visual basic dili ile de yazabiliriz. Bu yüzden uygulama yazmaya yeni başlayacaklar için nacizane önerim bu programlama dillerinden biri hakkında bilgi sahibi olmak, en azından daha önceden bu diller ile birkaç program yazmış olmak, visual studio çalışma ortamını iyi tanımanız. C sharp ile ilgili temel birkaç dersin görüntülü anlatımına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.webteders.com/dersler/kategoriler/C%20Sharp-dersleri/48/

     Aşağıdaki linkten de Microsoft'un bizlere sunduğu açık akademi sayesinde bazı eğitim videolarını izleyebilir ve bazı önemli linklere ulaşabilirsiniz:

http://www.acikakademi.com/windows8/index.htm

     Windows 8 için uygulama geliştirecek olanlar için Microsoft'un sağladığı bazı dosyalar, örnek uygulamalar ve sdk mevcut. Bunlara değinecek olursak; design assets denilen bir indirme mevcut ve bu bize bazı hazır templateler, yaygın olarak kullanılan kontroller, bildirimler gibi, uygulamamıza görsellik katacak kontrolleri içeriyor. İndirme linki aşağıda mevcuttur:

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=243667&clcid=0x409
   
     Bunun haricinde uygulama geliştirmeden önce görmek isteyeceğimiz bazı örnek uygulamalar farklı dil seçenekleri ile bize sunuluyor. Bu uygulamaları da aşağıdaki linkten indirip inceleyebiliriz:

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=243667&clcid=0x409

     Uygulamamızı bitirdikten sonra Windows store'a yüklemeden önce uygulamamızı test ettirmek isteyebiliriz. Çünkü uygulamayı Windows store'a gönderince hemen yayınlanmıyor. Yaklaşık bir hafta içersinde bir takım teste tabi tutuluyor ve uygulamamız bu testlerden başarılı bir şekilde geçerse yayınlanma hakkına sahip oluyor. Bu yüzden test sırasında hata almamak için önceden Microsoft'un bize sağladığı test kiti ile uygulamamızı test edip ondan sonra göndermemiz zaman açısından bize fayda sağlayabilir. Bu test kitine de aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:

http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/jj572486

     Gelelim Microsoft'un bize sağladığı sdk yüklemeye. Nedir bu sdk? Live sdk ismi ile karşımıza çıkan bu yükleme, uygulamamızın Microsoft hesabı üzerinden Microsof'un belli başlı servislerine erişmesini sağlayan bir araç. Bu servisleri de Hotmail, SkyDrive ve Windows Live Messenger olarak sıralayabiliriz. Bu sdk yüklemesini indirmek için aşağıdaki linke gidebilirsiniz:

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=242807

     Windows 8 metro arayüzü ile uygulamalara hızlı erişim konusunda gerçekten iyi bir iş çıkaracağa benziyor. İlerleyen zamanlarda Windows 7 işletim sistemini geçebilecek mi hep beraber göreceğiz. Şahsi fikrim Windows 8 işletim sistemine ilk geçenler için başlat menüsünün olmaması biraz garip gelebilir ancak belirli bir süre sonra rahatça kullanabiliyorsunuz ve Windows 8'in getirdiği hız da yanında cabası. Kısacası Windows 8 kullanmanızı tavsiye ederim. İlerleyen haftalarda uygulama geliştirenler için gereken araçların kurulumundan başlayıp, haftalar içersinde temel bir uygulama yazabilmek için gereken yazılardan devam edeceğim.


     Gelecek haftalarda sırası ile aşağıdaki konulardan detaylı anlatımlar ile yazılarıma devam edeceğim:

* Visual Studio 2012’nin indirilmesi, kurulumu ve kullanacağımız programlama ortamının tanıtılması , yeni proje oluşturulması ve Windows 8 metro style hello world örneği 
* Windows store uygulaması için kullanacağımız toolboxtaki componentlerin tanıtımı, kullanımı ve solution explorerdaki dosyaların açıklamaları
* Blend nedir, Blend for Visual Studio 2012’nin kullanılması ve uygulamadaki componentlerin görünümlerini değiştirme 
* Windows store geliştirici hesabı oluşturma 
* Windows 8 navigasyon işlemleri(sayfalar arasında gezinme) 
* Windows store uygulamalarının yaşam döngüsü 
* Application manifest kavramı ve incelenmesi 
* Windows store uygulamalarında Sqlite veritabanı kurulum ve kullanımı 
* Windows store uygulamalarında  veri tabanı işlemleri 2 (Devamı)

Bir dahaki yazıda görüşmek üzere...
   

2 yorum: