10 Ekim 2012 Çarşamba

Visual Studio 2012’nin indirilmesi, kurulumu ve ilk projemiz

3 yorum
     Merhaba arkadaşlar, daha önce verdiğim sıradan yazıma devam ediyorum. Bugün sizlere Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio Microsoft'un program geliştiriciler için hazırlamış olduğu bir platform ve bu platformda c, c sharp, visual basic gibi temel diller ile program geliştirme olanağına sahipsiniz. Bu yapacağınız uygulamalar masaüstü uygulamaları olabileceği gibi web tabanlı uygulamalar da olabilir. Kısaca Visual Studio'dan bahsettikten sonra şimdi de kurulum aşamalarına geçelim. Aşağıdaki linkten istediğiniz Visual Studio versiyonunu 90 günlük ücretsiz olarak indirebilirsiniz:

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads



Burdan istediğiniz sürüme tıkladıktan sonra bir exe dosyası indirmiş olacaksınız. Bu exe dosyasını açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak:


Bu ekranda yüklemenin bilgisayarınızda ne kadar yer kaplayacağı, hangi konuma yükleneceği gibi bilgiler ve lisans koşullarını görebileceğiniz link mevcut. İsterseniz programı yükleyeceğiniz konumu burdan değiştirebilirsiniz. Koşulları kabul ediyorsanız kabul ettiğinize dair ilk alanı işaretlemeniz gerekiyor, ve eğer program geliştiricisi olarak müşteri deneyimini geliştirme programına, Visual Studio'yu daha kaliteli olması açısından katılmak istiyorsanız ikinci alanı işaretleyebilirsiniz. Daha sonra ileri deyip devam ediyoruz ve karşımıza bir ekran daha çıkıyor:


Bu ekranda da Visual Studio 2012'de olmasını istediğiniz özellikleri seçebilirsiniz. Eğer çok fazla alan ile uğraşmayacaksanız burdaki alanlardan hepsini seçmenize gerek yok böylece bilgisayarınızda da daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz. İhtiyacımıza göre özellikleri seçtikten sonra yükle deyip devam ediyoruz ve aşağıdaki gibi bir yükleme ekranı karşımıza çıkıyor:


Bu yüklemeler bittikten sonra bilgisayarımızın yeninden başlatması için bir ekran daha karışımıza çıkıyor:


Yeniden başlat diyoruz ve bilgisayarımız yeniden başlatıldıktan sonra yükleme başarılı ise aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecek:


Burdan programı açmasını istediğimizde aşağıdaki gibi iki ekran sırası ile gelecek:


İkinci ekranda genelde en çok kullanacağımız programlama için ayarları seçmemizi istiyor. Burdan istediğiniz ayarları seçebilirsiniz. Ben kendim kullanırken genel geliştirme ayarlarını seçiyorum. Daha sonra da Visual Studio'yu başlat dediğimizde programımız açılacaktır ve karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek:


Buradaki ekranda Visual Studio ile ilgili olan yeniliklere, başlangıç için bazı bilgilere vs. gibi açıklamalara ulaşabilirsiniz. Bu linklere tıkladığınızda direk olarak Microsoft'un sitesine yönlendirilecek ve ordan bilgi alabileceksiniz. Sol taraftaki menüde ise yeni bir proje oluşturma, daha önceden oluşturmuş olduğunuz projeleri açma, son açtığınız projeleri açma gibi seçeneklere sahipsiniz.

     Visual Studio'nun kurulumundan ve ortamdan bahsettikten sonra şimdi gelelim, nasıl bir Windows Store projesi oluşturacağımıza ve ilk basit "Merhaba Dünya" örneğimizi yapmaya. Yukarıdaki menüden file>new>project seçiyoruz. Daha sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor:


Bu ekrandan sol taraftaki menüden hangi programlama dili ile uygulamamızı geliştireceksek o dili seçiyoruz ve seçtiğimiz dilin altındaki menüden de Windows Store başlığını seçiyoruz. Ortadaki menüde de bazı seçenekler karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilk olanı bize boş bir uygulama alanı temin ediyor. Biz ilk projemizde bunu kullanacağız. İlk seçeneği seçip alt taraftan da projemizin ismini verip tamam diyoruz.


     Öncelikle bu açılan sayfadan sizlere Solution Explorer içerisinde bulunan dosya ve klasörlerden biraz bahsetmek istiyorum. Properties klasörü içerisindeki "AssemblyInfo.cs" adlı dosya  bizim projemiz ile ilgili proje ismi, açıklaması, şirketi, hangi dilde yazıldığı gibi bir takım önemli bilgileri tutuyor. References klasörü ise projemizde kullandığımız kütüphanelerin referanslarını tutuyor. Assets klasörü ise projemizin bir takım logo resimlerini tutuyor. Bu resimler aynı zamanda Windows Store'da uygulamamız yayınlandıktan sonra gözükecek resimler. Common klasörü içindeki "StandartStyles.xaml" dosyası ise uygulamamızı geliştirme aşamasındaki stilleri içeriyor. "App.xaml" dosyası ise projemizin ana dosyası. Projemiz başladığında bu dosya çalışıyor. "App.cs" kısmı ise dosyamızın c sharp kodlarını içeren kısmı. Xaml dosyaları ise tasarım kısmını içeren dosyalardır diyebiliriz. "MainPage.xaml" ise projemizin ana sayfası diyebiliriz. "App.xaml" dosyasından buraya yönlendirilir ve karşımıza ilk bu sayfa çıkarılır. Yani bizim bu projemizde kullanacağmız dosyalar "MainPage.xaml" ve "MainPage.cs"  dosyaları. İlk olarak "MainPage.xaml" dosyasına giriyoruz. Proje penceremizin sol tarafındaki "toolbox" menü penceresinden bir adet düğme(button)  sürükleyip bırakıyoruz. Daha sonraki yazımda sizlere bu araç kutusundaki araçların kullanımından detaylı olarak bahsedeceğim. buttonun üzerine tıklayıp Properties penceresine giriyoruz ve en yukarda "Name" özelliğine "button1" yazıyoruz ve "Common" başlığı altındaki Content özelliğine "Merhaba Dünya" yazıyoruz. Bu özellik button'un üzerinde gözüken yazıdır. İstediğimiz takdirde button'un yazı rengi, yazı kalınlığı vs. gibi birçok özelliğini de değiştirebiliriz. Size tavsiyem bu özellikler ile biraz oynamanız ve ne oldukları hakkında biraz fikir sahibi olmanız. Daha sonra attığımız buttonun üzerine çift tıklıyoruz ve otomatik olarak "MainPage.cs" dosyasına geçiyor program, ve bize  aşağıdaki gibi bir kod oluşturuyor. Bu kod buttona tıklandığında işlenecek olan buttonun click metodudur.




     Şimdi gelelim bunun içerisine ne yazacağımıza. Uygulamamızın yapacağı şey bir buttona tıklandığında bize bir mesaj vermesi olacak. Bunun için bu button'un click metodunun içerisine aşağıdaki kodları yazıyoruz:



     Burda bir adet "MessageDialog" oluşturduk ve içerisinde de gösterilecek mesaj olarak "Merhaba Dünya" yazdık. Gösterilecek mesajın başlığı olarak da "İlk Projem" yazdık ve ctrl+F5 tuşlarına basarak projemizi çalıştırdığımızda karşımıza gelen button'a bastığımızda aşağıdaki gibi bir mesaj bize gösterildi. Projemizin ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.


     Evet arkadaşlar bugünlük bu kadar. Haftaya toolboxtaki araçların kullanımından sizlere bahsedeceğim. Görüşmek üzere, iyi programlamalar...

Referanslar:  








3 yorum:

  1. Visual Studio 2012'nin kurulumuna dair kapsamlı ve güzel bir kaynak olmuş. Bundan sonra ders notlarımda bu sayfaya referans verebilirim.

    Bazı eklemeler:

    - İlk çalıştırma esnasında, tuş kombinasyonları ve pencere ayarlarının hangi ortam için belirlenmesinin istendiği pencerede ben genellikle "C# Developer" seçeneğini seçerim. Bu pencere ile seçtiğiniz ayarları beğenmezseniz, "Tools" menüsünden "Import/Export Settings" komutunu vererek yeni bir ayar yapabilirsiniz.

    - Bu uygulama Windows 7 üzerinde de bu şekilde çalışıyor mu? Yoksa bilgisayarda Windows 8 kurulu olması gerekiyor mu?

    - messageDialog.ShowAsync(); komutunun altı neden çizili? Warning mi veriyor?

    Selamlar,
    Muzaffer.

    YanıtlaSil
  2. bu kurulumu yazarken daha ilk andaki sayfada setup blocked diyo ne yapmam lazım?

    YanıtlaSil