13 Şubat 2017 Pazartesi

Javascript Veri Tipleri, Değişkenler ve Scope Kavramı

Yorum Bırak
Javascript Veri Tipleri, Değişkenler ve Scope Kavramı

Bu yazıda Javascript'te kullanılan veri tipleri, javascript scope kavramı ve javascript programlarken değişken isimlerinin nasıl kullanılması gerektiğine bakacağız.

Javascript Veri Tipleri

Bir programlama dilinin en temel özelliklerinden biri desteklediği veri türleri kümesidir. Bunlar, bir programlama dilinde temsil edilebilecek ve değiştirilebilen değerler türleridir.

JavaScript üç ilkel veri türü ile çalışmanıza izin verir -


  • Sayılar (numbers) -> Örneğin: 123, 120,50 vb.
  • Metin dizeleri (strings) -> Örneğin: "Bu metin dizesi" vs.
  • Boolean -> Örneğin: doğru (true) ya da yanlış(false).


JavaScript ayrıca, her biri tek bir değeri tanımlayan, null ve undefined iki veri türü tanımlar. JavaScript, bu ilkel veri türlerine ek olarak, nesne olarak bilinen bileşik bir veri türünü desteklemektedir.

Not - JavaScript, tam sayı değerleri ile kayan nokta değerleri (floating numbers) arasında bir ayrım yapmaz. JavaScript'deki tüm sayılar kayan nokta değerleri olarak (floating numbers) temsil edilir. JavaScript, IEEE 754 standardı tarafından tanımlanan 64 bit kayan nokta biçimini (floating numbers) kullanarak sayıları temsil eder.

Javascript Değişkenleri

Diğer birçok programlama dilinde olduğu gibi, JavaScript dilinde de değişkenler vardır. Bu değişkenlere veri atanabilir ve gerektiği zaman bunlar çağırılarak değerlerine erişilip program içerisinde kullanılabilir.

JavaScript programında bir değişkeni kullanmadan önce bunu tanımlamanız gerekir. Değişkenler var anahtarıyla aşağıdaki gibi tanımlanır:

<script type="text/javascript">
   <!--
      var ad;
      var soyad;
   //-->
</script>
Ayrıca tek bir var kelimesi kullanarak birden fazla değişken tanımlaması da aşağıdaki gibi yapılabilir:

<script type="text/javascript">
   <!--
      var ad, soyad;
   //-->
</script>

Bir değişkene bir değer depolamak, variable initialization olarak adlandırılır. Değişken oluşturma işlemi sırasında veya değişkeninize ihtiyaç duyduğunuz zaman değişkeninize değer atıyabilirsiniz.

Örneğin, para adlı bir değişken oluşturabilir ve 2000.50 değerini daha sonra ona atayabilirsiniz. 

<script type="text/javascript">
   <!--
      var ad = "Ali"; //değer değişken oluşturulurken atandı
      var para;
      para = 2000.50; //değer değişken oluşturulduktan sonra atandı
   //-->
</script>

JavaScript, untyped bir dildir. Bu, JavaScript değişkeninin herhangi bir veri türünün değerini saklayabileceği anlamına gelir. Diğer pek çok dilden farklı olarak, değişken bildiriminde değişkenin ne tür bir değerde olacağını JavaScript'e söylemek zorunda değilsiniz. Bir değişkenin değer türü, bir program yürütülürken (runtime) değişebilir ve JavaScript otomatik olarak onunla ilgilenir.

Javascript'te Değişken Kapsamı (Scope)

Bir değişkenin kapsamı (scope), programın tanımlandığı bölgedir. JavaScript değişkenlerinin yalnızca iki kapsamları vardır.

Genel Değişkenler (global variables) - Bir genel değişken, genel alana sahiptir; bu, JavaScript kodunun herhangi bir yerinde tanımlanabileceği anlamına gelir.

Yerel Değişkenler (local variables)- Yerel bir değişken yalnızca tanımlandığı bir fonksiyon içinde görülecektir. Örneğin bir fonksiyonda kullanılan parametreler yalnızca o fonksiyon içinde işlevlidir.

Bir fonksiyon gövdesi içinde, yerel bir değişken, aynı ada sahip global bir değişkenden önceliğe sahiptir. Global değişkenle aynı ada sahip yerel bir değişken veya fonksiyon parametresi tanımlanırsa, global değişkeni etkin bir şekilde gizlemiş olursunuz. Aşağıdaki örneğe göz atacak olursak:

<html>
   <body onload = kapsamkontrol();>
      <script type = "text/javascript">
         <!--
            var myVar = "global"; // Global değişken tanımlaması
            function kapsamkontrol( ) {
               var myVar = "local";  // Yerel (local) değişken tanımlaması
               document.write(myVar);
            }
         //-->
      </script>
   </body>
</html>

Yukarıdaki kod bloğu çalıştırılırsa ekrana local yazısını bastığını görürsünüz, çünkü fonksiyon içindeki değişken ataması, global değişken atamasından daha önceliklidir.

Javascript Değişken İsimleri

Değişkenlerimizi JavaScript'te adlandırırken, aşağıdaki kuralları göz önünde bulundurmalıyız:

  • JavaScriptin kendisi için ayrılmış anahtar kelimelerden herhangi birini değişken ad olarak kullanmamalıyız. Bu anahtar kelimeleri aşağıda görebilirsiniz. Örneğin, break veya boolean değişken adları geçerli değildir.
  • JavaScript değişken adları bir sayı ile başlamamalıdır (0-9). Bir harf veya alt çizgi karakteriyle başlamalıdırlar. Örneğin, 123test geçersiz bir değişken adıdır, ancak _123test geçerli bir değişken adıdır.
  • JavaScript değişken adları büyük / küçük harf duyarlıdır. Örneğin, Ad ve ad iki farklı değişkentir.

Javascript İçin Ayrılmış Anahtar Kelimeler Listesi

JavaScript için ayrılmış tüm sözcüklerin listesi aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu listedeki kelimeler, fonksiyonlar, metodlar, döngü etiketleri veya herhangi bir nesne adı olarak kullanılamazlar.

abstract
boolean
break
byte
case
catch
char
class
const
continue
debugger
default
delete
do
double
else
enum
export
extends
false
final
finally
float
for
function
goto
if
implements
import
in
instanceof
int
interface
long
native
new
null
package
private
protected
public
return
short
static
super
switch
synchronized
this
throw
throws
transient
true
try
typeof
var
void
volatile
while
with

0 yorum:

Yorum Gönder