13 Mayıs 2013 Pazartesi

Html 5 ve Xaml - Avantaj ve Dezavantajları

Yorum Bırak

     Merhaba arkadaşlar, geçen hafta sizlere Windows 8 JavaScript uygulamalarında sayfa geçişlerinden bahsetmiştim, bu hafta da sizlere Windows 8 için uygulama geliştirirken kullandığımız Html 5 ve Xaml kullanımından, bunların avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğim.

     İlk olarak bu kavramlar üzerine biraz değinelim. Html 5 bugün web sitelerini yapmak için de kullandığımız en basit dillerden birisi. Bunu aynı zamanada Windows 8 için JavaScript ile uygulama geliştirirken de görüyoruz. Sayfamızın tasarımını Html tarafında yapıp, arka plan kodlarını da JavaScript ile yazabiliyoruz. Bunun yanısıra, Windows 8 ile uygulama geliştirirken C Sharp gibi nesneye yönelik diller de kullanabiliyoruz. İşte bu uygulamalarda da tasarım kısmını Xaml denilen sayfalarda yapıyoruz. Bu sayfalar temelde xml görünümlüdür.

     Şimdi sizlere bu iki yöntemden de bahsedeceğim. İlk olarak Xaml ile uygulama geliştirmiş bir yazılımcının tecrübelerine göre, Xaml kullanarak halledemeyeceğiniz şeyin çok az olduğu söyleniyor. Bu da bir programcının kabiliyet alanını genişletebildiği için faydalı bir nokta olarak göz önünde bulundurulabilir.



     Xaml'ın diğer bir avantajı olarak da, kullandığımız  kontrollerin özelliklerine kolayca veri bağlayabilmemiz. Burada veriden kasıt bu bir 'slider' kontrolünün değeri olabilir, veya bir 'progress barın' değeri olabilir. Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak;

 bu kısımda bir adet 'textbox' kontrolüne sadece Xaml'da yaptığımız değişiklikler ile 'slider' kontrolünün değerini atayabildik. Ne kadar da kolay değil mi ? İşte bu aslında programcıya büyük bir kolaylık sağlamakta.

     Yine Xaml kullanmanın verdiği diğer bir avantajdan bahsedecek olursak, uygulamamızın çözünürlüğü diyebiliriz. Xaml ile geliştirdiğimiz program diyelim ki 17 inch bir ekranda belirli bir çözünürlükte çalışsın. Peki   
aynı boyutta bir ekran ancak daha yüksek çözünürlüklü bir ekranda uygulamamızı çalıştırırsak ne olur? Uygulama çözünürlüğü görüntü olarak bozulmaz çünkü Xaml aygıttan bağımsız birimler kullanır, piksel tanımlı birimler kullanmak yerine. Bu da programcıya büyük bir avantaj sağlar çünkü her ayrı çözünürlük için ayrı programlama yapmanıza gerek kalmaz.

     Xaml'ın diğer bir kullanılırlığından bahsedecek olursak, Xaml platformlara uyum sağlayabilir. Xbox, Windows Phone, Windows Embedded kullanacağınız tüm bu platformlar Xaml desteklidir bu da programcı için hafifletici bir yük olur. Her bir ayrı platform için farklı bir arayüz kullanmanıza gerek kalmaz.

     Html 5 ve JavaScript ile uygulama yazmak daha rahat gelebilir belki, çünkü zaten çoğu web sitesi yapımı ile uğraşmış kişiler Html'in kullanımına aşina olacaktır ve Windows 8 için de uygulama geliştirirken bu onlara kolaylık sağlayacaktır. Ancak miras olsun bazı test programları olsun bu gibi özellikler nesneye yönelimli programlama dillerinde desteklendiğinden JavaScript ve Html ile uygulama geliştirirken bu özelliklerden mahrum kalabilirsiniz.

     Ayrıca Xaml ile program geliştirirken Visual Studio'nun bize sunduğu çok önemli bir programı da söylemeden geçememek lazım. Expression Blend. Bu program hakkında daha önceki yazılarımda bahsetmiştim ancak yine değinecek olursak; Expression Blend Xaml kullanarak program geliştirenler için program arayüzünü düzenleyebilecekleri bir program. Bu sayede tasarım işlerini çok kolay bir şekilde halledebilmeniz mümkün olacaktır.

     Sizi Xaml kullanmaya itecek en önemli avantajlardan birisi de C Sharp dili ile program geliştirebilmeniz olacaktır. Bir yanda Html ve JavaScript, diğer yanda Xaml ve nesneye yönelimli programlama dili C Sharp. Tabi ki C Sharp dediğinizi duyar gibi oluyorum. C Sharp'ın programcıya verdiği güç, sizi Xaml kullanmaya itecek en önemli faktör olacağına inanıyorum.

     Xaml'ın bize sağladığı diğer bir avantaj da Xaml'ın vektör temelli çalışması. Bu sayede program ekran kartımız üzerindeki baskıyı da azaltacaktır. Vektör temelli olmasının da en önemli avantajı yukarıda bahsettiğim gibi resimlerin istenilen ölçüye bozulmadan büyütülüp küçültülebilmesidir.



     Sonuç olarak Html ve JavaScript her ne kadar güzel de olsa ve Html kullanımına ne kadar da aşina olsak ve de Metro arayüzü kullanımında Html daha da avantajlı gibi olsa da Xaml ile çoğu şeyi yapabilmeniz mümkün ve tabi ki nesneye yönelimli programlamanın gücü C Sharp'da sizlerle olacaktır. Xaml'ın büyük bir avantajı olduğunu söylüyor ve gene de seçimi sizlere bırakıyorum.

     Bu haftalık anlatacaklarım bu kadar, haftaya örnek uygulama yapacağız. Görüşmek üzere...






0 yorum:

Yorum Gönder