9 Aralık 2012 Pazar

Windows 8 Application Manifest Kavramı

Yorum Bırak

     Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Winodows 8 uygulamalarındaki Application Manifest kavramından bahsedeceğim.

     Application Manifest uygulamalarımızın detaylı bilgilerini içeren bir kavramdır. Bu bilgiler Windows Phone uygulamalarında WMAppManifest.xml adlı bir dosyada tutulurken, Windows 8 uygulamalarında Package.AppManifest adlı bir dosyada tutulmaktadır. Bu dosyanın uygulamamız hakkında önemli bilgileri içerdiğinden bahsetmiştik. Peki bu bilgiler nelerdir? Uygulamamızın ismi, açıklaması, hangi ekran biçiminde çalışacağı, logoları vs. gibi uygulamamız için ayırt edici özellikler bu dosya içerisinde belirtilmektedir.



     Yeni bir Windows 8 uygulaması oluşturduğumuzda bu dosya otomatik olarak oluşturulmaktadır. "Solution Explorer" peneceresine baktığımızda bu dosyayanın uygulamamız altında oluşturulduğunu görebiliriz. Bu dosya normalde bir "xml" dosyasıdır ancak Visual Studio bu dosyayı daha rahat olarak değiştirebilmemiz için bu dosyayı kendi hazırlamış olduğu bir arayüzde bizlere sunuyor. Dosyayı açtığımızda karşımıza şöyle bir arayüz geliyor:


     Bu arayüzü incelediğimizde 4 adet tab menü karşımıza çıkıyor ve bu menüler aşağıdaki kategoriler olarak ayarlanmış:


--> Application UI
--> Capabilities
--> Declerations
--> Packaging


Application UI sekmesine bakarsak burda uygulamanın genel detayları, logosu, ekranın uygulamada yatay olarak mı yoksa dikey olarak mı kullanılacağı, yazı tipi, ekran arka planı ile ilgili bilgiler yer alıyor. Aşağıdaki resimden de bazılarını görebilirsiniz:



     Bu kısımda değinilmesi gereken önemli bir nokta, uygulama ekranının hangi pozisyonda kullanılacağının belirlenmesidir. Eğer burada bir değişiklik yapmazsanız uygulamanız tüm ekran pozisyonlarında çalışacak şekilde ayarlanır, bu yüzden kullanıcının hangi ekran pozisyonlarında uygulamanızı kullanmasını istiyorsanız, burada o seçenekleri işaretlemeniz gereklidir.

     Bu bölümün son kısımında da uygulamada Toast ve Lock Screen  bildirimlerinin gösterilip gösterilmeyeceği ile ilgili bir ayar bulunuyor. Uygulamanızın tasarımına göre bu seçenekleri belirleyebilirsiniz.



     Manifest dosyasının ikinci menüsüne baktığımızda "Capabilities" yani uygulamamızın ne tür izinleri istediğini görebiliriz. Bu izinler nelerdir diye bakacak olursak, internete bağlanma, mikrofonu kullanma, webcam kullanma vs. gibi birkaç izin daha bulunuyor. Örneğin uygulamanız internet bağlantısı ile internet üzerinden veri alışverişi yapıyorsa internet özelliğini bu kısımda açmanız gerekmektedir.

     "Declarations" kısmında ise örneğin kullanıcıların uygulamanızı bir "share target" olarak belirtip, kullanıcıların içeriklerini sizin uygulamanızı kullanarak paylaşma seçeneği mevcuttur.



    Manifest dosyasının son menüsünde ise "Packaging" ile ilgili kısım yer alıyor. Bu kısımda artık uygulamanızın bitirilip, markette yayınlamak için gereken düzenlemeleri yapıyoruz. Burada uygulamamızın yayınlandığında görünen paket isminin ne olacağı, market logosu, geliştirici sertifikası ile ilgili bilgiler bulunmakta.

     Bu haftaki yazımızın sonun geldik, kısaca bakacak olursak manifest dosyasının uygulamamız ile ilgili önemli bilgileri barındıran bir xml dosyası olduğunu, Visual Studio'nun bu dosyayı daha rahat değiştirebilmemiz için bir arayüzle sunduğunu, uygulamamızın logosu, paketleme işlemleri, yazı biçimleri, ekran oryantasyonu, uygulama izinleri gibi önemli bilgilerin bu dosyadan değiştirilebildiğini gördük. Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğiz. Görüşmek üzere...


0 yorum:

Yorum Gönder