Merhaba arkadaşlar,bugünkü yazımda sizlere genel olarak MVC kavramından bahsedeceğim. MVC'yi açacak olursak,Model View Controller şeklinde tanımlayabiliriz. MVC bir framework yapısıdır. Aynı zamanda bir design pattern yani tasarım desenidir. Programcıların bazı şeyleri daha rahat yapabilmelerini ve projelerini farklı bir altyapı içerisinde yürütmelerini sağlar. Aynı zamanda bazı yerlerde 3 katmanlı mimari olarak da duyabilirsiniz.Bu 3 katmanı yani Model,View ve Controller katmanlarını biraz açıklayalım:
- Model: Database modellemesinin yapıldığı katmandır. Bu kısım genelde entity framework veya nhibernate altyapıları ile birlikte kullanılır. Biraz daha açacak olursak bu kısımda bizim veritabanımızdaki tabloların satır,sütun bilgileri vs. gibi veritabanı ile ilişkili yapılar tutulur. Veritabanındaki tablolar classlar halinde, içerisindeki sütunlar ise propertyler halinde tutulur. Böylece sql sorgularına bağımlı kalmadan object oriented mantıığı ile crud işlemleri(insert,update,delete,select)
yapılabilir. - View: View katmanı web uygulamamızın görselliğini gösteren kullanıcı arayüz(UI) katmanıdır. Burada sayfa tasarımımızı yaparız. Bu tasarımda kullanacağımız css,javascript vs gibi şeyleri de sayfamız içerisine referans gösteriririz. Bu view katmanında iki farkı gösterim mevcuttur. Bunlardan birisi razor diğeri de normal .NET yapısında kullandığımız aspx sayfalarıdır. Razor sayfalarının uzantısı .cshtml ile biter. Bunların içerisin hem html kodları yazılabildiği gibi hem de charp veya visual basic kodlarımızı da yazabiliriz. Böylece görsel katman içerisine arka planda çektiğimiz verileri bastırmış oluruz.
- Controller: Controller katmanı view tarafındaki button,dropdown vs gibi aksiyona bağlı componentlerin aksiyonlarının alındığı katmandır. Örneğin bir buttonun tıklandığında post veya get gibi işlemlerinin yapılması bu kontrollerdaki metodlara bağlanılır.
Tüm bu katmanları bir örnek üzerinden açıklayacak olursak; sayfamızın tasarımın view kısmında yapıyoruz, view ksımında alınan aksiyonların handle edilmesi kontroller tarafında yapılıyor, veritabanı tablolarının modellenmesi işlemi de Model kısmında yapılıyor. Böylece uygulamayı 3 katmana bölmüş oluyoruz ve her katmanda yapılacaklar belirlenmiş oluyor.İlerleyen yazılarda MVC'nin avantajları ve dezavantajları, ilk MVC projesi yapılması vs. gibi konulara değinmeye çalışacağım.Aşağıdaki linkte
Microsoftun sitesinde detaylı MVC anlatımına erişebilirsiniz:
http://www.asp.net/mvc
0 yorum:
Yorum Gönder