Merhaba arkadaşlar, en son yayınımda sizlere Windows 8 uygulamalarında veritabanı kullanımına ilişkin konudan bahsetmiştim. Bu haftadan itibaren sizlere Javascript kullanarak Windows 8 uygulamaları geliştirmeye yönelik konulardan bahsedeceğim. Bu hafta genel bir giriş niteliğinde olacak ilerleyen haftalarda
temel konulara değinip örnek uygulamalar yapacağız.
Javascript kullanarak Windows 8 uygulaması geliştirmek istiyorsak Javascript hakkında daha önceden biraz bilgi sahibi olmamız bize kolaylık sağlayacaktır. Bu konuda aşağıdaki siteden faydalanabilirsiniz:
http://www.w3schools.com/js/js_examples.asp
Jquery kodlarını da Windows 8 uygulamalarına entegre ederek kullanılan uygulamalar vardır ancak Windows 8'in bize sağladığı metodlarla da bunları yapabilmemiz mümkün olacaktır. Öncelikle sizlere Visual Studio ile gelen uygulama stillerinden bahsedeceğim, Visual Studio ile Javascript seçerek Windows 8 uygulaması açarken karşımıza 5 adet seçenek çıkacaktır. Bunlardan proje yapımıza en uygun olanı seçerek başlayabiliriz.
Gördüğümüz gibi referanslar klasörü, "css" klasörü, "images" klasörü, "js" klasörü olmak üzere 5 adet klasör karşımıza çıkıyor. "Css" klasöründe uygulamamızın tasarımına ait kodları içeren stil dosyaları bulunuyor."Images" klasöründe uygulamamızın temelde varolan resimleri var,"js" klasöründe de javascript kodlarımızı içeren dosyalar oluyor. Ana kökte ise html dosyamız var. Bu html dosyasına javascript ve css dosyalarımızın referansını veriyoruz ve içeriğimizi burada düzenliyoruz.
Biraz genel işleyişten bahsedeyim. Görünüm için html dosyamızın içerisinde istediğimiz kontrolleri atıyoruz. Zaten bu kontroller "button, text, submit" vs. gibi klasik bir html sayfasında varolan kontrollerdir. Bunlarla sayfamıza temel şeklini veriyoruz ve daha güzel görünümler elde etmek için "css" dosyalarımızın içerisine html sayfasında attığımız kontrollerin id'lerine göre "css" kodlarımızı yazıyoruz. Daha sonra html dosyasında kullandığımız kontrollere tıklandığında, üzerine gelindiğinde vs. gibi olaylarda neler yapılmasını istiyorsak bunların kodlarını da "js" dosyalarımıza yazıyoruz. İlerleyen yazılarımda yapacağımız örnek projeler üzerinden anlamamız daha da kolaylaşacaktır.
Daha önce web sayfası yapmışsak bu kontroller tanıdık gelecektir. Windows 8 uygulamalarında javascript ile uygulama geliştirme istiyorsak size faydalı olabilecek birkaç kaynakta bahsetmek istiyorum.
Microsoft'un kendi sitesinde bu konuyla ilgili birkaç yazı var, aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/br211385.aspx
CodeProject'in sitesinde Javascript ile ilgili temel giriş bilgileri bulunuyor:
http://www.codeproject.com/Articles/338916/Windows-8-JavaScript-Metro-Application-Getting-Sta
Javascript kullanarak Windows 8 oyun uygulaması yapmak isteyenler için de aşağıdaki link bir başlangıç olabilir:
http://www.sitepoint.com/creating-a-simple-windows-8-game-with-javascript-game-basics-createjseaseljs/
İlerleyen yazılarımda yine kaynaklar paylaşacağım.
Son olarak da ilerde çok sık kullanacağımız temel bir javascript kodundan bahsetmek istiyorum. Html sayfalarımıza attığımız kontrollere erişmek için aşağıdaki kodu kullanabiliriz:
var kontrol= document.getElementById("kontrol id'si");
Buradan da görüldüğü gibi html sayfsındaki kontrolün id'si ile kontrole erişebiliyoruz. Daha sonra istediğimiz özellikleri buradan yazabiliriz.
Bir sonraki yazımda Javascript ile Windows 8 uygulaması geliştirirken kullanacağımız kontrollerden bahsedeceğim. Takipte kalın ;)
Referanslar:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/br211385.aspx
güzel yazı olmuş devamını bekliyoruz
YanıtlaSilTeşekkürler :)
YanıtlaSil