27 Mayıs 2013 Pazartesi

Windows 8 JavaScript ile Örnek uygulama ve Faydalı Bazı Siteler

2 yorum

     Merhaba arkadaşlar, son yazımda sizlere Html 5 ve Xaml hakkında bazı noktalardan bahsetmiştim, bunların avantajları ve dezavantajlarından bahsetmiştim, bu hafta da Windows 8 JavaScript ile örnek bir uygulama yapacağız ve sizlere Windows 8 JavaScript ile uygulama geliştirirken sizler için faydalı olabilecek birkaç site ismi vereceğim.

     Evet ilk olarak, proje taslaklarından Windows 8 JavaScript Navigation uygulaması açıyoruz. Yapacağımız uygulamada basit olarak bir kullanıcı girişi olacak ve kullanıcı girdiğinde kullanıcıya ait  kişisel bilgiler gösterilecek. Bu uygulama en basit seviyede olacak isterseniz yapacağınız eklemeler ile uygulamayı daha da geliştirebilirsiniz. Burada amaç JavaScript ile olan deneyimimizi geliştirmek.

Yazıyı Oku

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Html 5 ve Xaml - Avantaj ve Dezavantajları

Yorum Bırak

     Merhaba arkadaşlar, geçen hafta sizlere Windows 8 JavaScript uygulamalarında sayfa geçişlerinden bahsetmiştim, bu hafta da sizlere Windows 8 için uygulama geliştirirken kullandığımız Html 5 ve Xaml kullanımından, bunların avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğim.

     İlk olarak bu kavramlar üzerine biraz değinelim. Html 5 bugün web sitelerini yapmak için de kullandığımız en basit dillerden birisi. Bunu aynı zamanada Windows 8 için JavaScript ile uygulama geliştirirken de görüyoruz. Sayfamızın tasarımını Html tarafında yapıp, arka plan kodlarını da JavaScript ile yazabiliyoruz. Bunun yanısıra, Windows 8 ile uygulama geliştirirken C Sharp gibi nesneye yönelik diller de kullanabiliyoruz. İşte bu uygulamalarda da tasarım kısmını Xaml denilen sayfalarda yapıyoruz. Bu sayfalar temelde xml görünümlüdür.

     Şimdi sizlere bu iki yöntemden de bahsedeceğim. İlk olarak Xaml ile uygulama geliştirmiş bir yazılımcının tecrübelerine göre, Xaml kullanarak halledemeyeceğiniz şeyin çok az olduğu söyleniyor. Bu da bir programcının kabiliyet alanını genişletebildiği için faydalı bir nokta olarak göz önünde bulundurulabilir.

Yazıyı Oku

5 Mayıs 2013 Pazar

Windows 8 Uygulamalarında Sayfa Geçişleri (Page Navigation)

Yorum Bırak

     Merhaba arkadaşlar, geçen hafta sizlere Windows 8 JavaScript uygulamalarında Application Data ve Session kavramlarının neler olduğundan ve bunları nasıl kullanabildiğimizden bahsetmiştim. Bu hafta da sizlere Windows 8 JavaScript uygulamalarında sayfalar arasındaki geçişten bahsedeceğim. Bu sayfa geçişleri aslında temel olarak bir web sayfasının geçişlerinden farklı sayılmaz. Ancak sayfalar arası geçiş için kullanabileceğimiz birkaç yol daha mevcut. Bu hafta elimden geldiğince sizlere bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

     Normal web sitelerinde basit bir şekilde sayfalar arasında geçiş yapmak istiyorsak bunu kullanacağımız 'a' tagleri içerisinde belirtebiliriz. Bu tagın 'href' özelliğine gitmek istediğimiz sayfanın urlsini verdiğimizde bu linke tıklanıdğında verilen urlye sayfa yönlendirilecektir. JavaScript ile Windows 8 uygulaması geliştirdiğimizde de yine aynı şekilde uygulamamızın Html tarafında bu tagleri kullanarak diğer sayfalara geçiş yapabiliriz. Bunun için Html kodlarımızın arasında aşağıdaki gibi kodu ekleyebiliriz:


 <a href="page2.html">link to page 2</a>  

     Bu şekilde sayfamıza  gidebiliriz ancak bunun Windows 8 JavaScript uygulamalarında kullanılmaması bazı yerlerde bazı nedenlerden dolayı pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü kullanıcı bu linke tıklayarak diğer bir sayfaya gittiğinde bir önceki sayfa ile alakası kalmamaktadır ve ileri seviye bir uygulama geliştirirken bu istemeyeceğimiz bazı problemlere neden olabilir. Bunun yerine Visual Studio'nun bize sunduğu bazı taslak projelerden gitmek daha mantıklı olacaktır.

Yazıyı Oku