28 Nisan 2013 Pazar

Windows 8 JavaScript Uygulamalarında Application Data ve Session Kullanımı

Yorum Bırak

     Merhaba arkadaşlar, geçen hafta sizlere Windows 8 JavaScript uygulamalarında veri bağlama olayının nasıl yapıldığından örneklerle bahsetmiştim. Bu hafta da sizlere Application Data ve Session kullanımından bahsedeceğim. Öncelikle bu kavramların ne olduğundan biraz bahsedelim. Application Data ve Session uygulamalarımızdaki önemli bir ayarı veya kullanıcı bilgileri gibi verileri saklayabileceğimiz yapılardır. Kullanıcı uygulamayı tekrar çalıştırdığında eski ayarlarının gelmesi vs. bunlarla yapılabilir. Konunun açıklamasına geçmeden önce sizlere biraz Windows 8 uygulamalarının nasıl çalıştığından, kullanıcı uygulamayı kapattığında temelde ne gibi olaylar olduğundan biraz bahsedeceğim.

     Kullanıcı başka uygulamalar arasında gezinirken diğer uygulamalar temelde askıya alınır. Kullanıcı geri geldiğinde uygulama sanki hiç kapatılmamış gibi kendi yaptığı değişiklikleri görebilir. Bazen de Windows o an kullanılmayan bir uygulamayı hafızdan yer edinmek için tamamen kapatabilir bu durumda uygulama askıya alınmış değil tamamen kapatılmış olur. İyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için uygulama sanki hiç kapatılmamış, kullanıcının yaptığı değişiklikler korunmuş olarak kullanıcıya bir uygulama sunmamız gerekir, aksi takdirde kullanıcı uygulamaya tekrar döndüğünde yaptığı değişiklikleri göremezse uygulamaya olan güveni azalır bu da programcının kullanıcı kaybetmesine sebep olabilir. İşte kullanıcı uygulamaya geri döndüğünde biz kullanıcıya ait bu bilgileri tekrar getirmemiz gerekir. Bu bilgiler de Application Data ve Session denilen yapılarda saklanır.

Yazıyı Oku

21 Nisan 2013 Pazar

Windows 8 JavaScript Veri Bağlama

Yorum Bırak

     Merhaba arkadaşlar, geçen hafta sizlere Windows 8 JavaScript uygulamalarında 'promise' kullanımından bahsetmiştim. Bu hafta da sizlere Javascript ile veri bağlama konusundan bahsedeceğim.

     Bunun için Visual Studio'dan yeni bir Windows 8 JavaScript projesi açıyoruz. Açtığımız proje içersine html diye bir klasör ekliyoruz. İçerisine iki adet html dosyası ekliyoruz, birinin adını "_BasicBinding.html"
ve diğerinin adını da "_TemplateControl.html" olarak değiştiriyoruz.
İçerisine de iki adet JavaScript dosyası ekliyoruz. Birinin ismini "_BasicBinding.js" olarak değiştiriyoruz ve diğer JavaScript dosyamızın ismini de "_TemplateControl.js" olarak düzenliyoruz.

     '_BasicBinding.html' dosyasını aşağıdaki gibi düzenliyoruz:

Yazıyı Oku

14 Nisan 2013 Pazar

Windows 8 Uygulamalarında Promise Kullanımı

1 yorum

     Merhaba arkadaşlar, geçen hafta sizlere Application Bar ve Message Dialog kullanımından bahsetmiştim. Bu hafta da Windows 8 JavaScript uygulamaları geliştirirken Promise kullanımından bahsedeceğim. Promise JavaScript uygulamalarında asenkron uygulamalar geliştirirken kullanılır. Bu yüzden öncelikler sizlere asenkron programlama nedir bundan kısaca bahsetmek istiyorum ki konuya geçmeden önce kafamızda bazı şeyler oluşsun.

     Asenkron programlama uygulamalarımızın belirli bir süre içerisinde cevap verdiği noktalarda oluşmaktadır.  Örneğin; internet üzerinde bir Http isteği atarken uygulamanın internete bağlanması ve gelecek cevabı beklemesi gerekir. Bu işlem biraz zaman alabilir ve bu zaman zarfında eğer asenkron programlama yapmazsak kullanıcı başka bir işlem yapamaz ve bu da uygulamalarımızda kullanıcı kaybetmemize sebep olabilir. Aynı anda başka işlemler yapabilmek istiyorsak asenkron programlama yapmamız gerekir.

Yazıyı Oku